Kostelska uskrsna pištola

0

Kostel, Pregrada

Posjednici krapinsko-kostelgradskog vlastelinstva od 16. st. plemićka obitelj Keglević imala je vlastite naoružane postrojbe. Svoj banderij Keglevići su, uz borbu protiv Turaka, koristili i pri sudjelovanju u proslavama crkvenih blagdana i običaja tog kraja. Tako su članovi banderija imali i dužnosti čuvanja Isusovog groba i pucanja iz oružja u slavu Isusovog uskrsnuća. Blagdan Uskrsa koji nam jezikom vjere govori o Kristovom uskrsnuću i neprekinutom trajanju života, pada u vrijeme oživljavanja sve prirode. To je vrijeme kad prestaje prividno mrtvilo i započinje novi život, a znake novoga života Kosteljanci i danas radosno pozdravljaju streljanjem iz pištola. Običaj je star 500 godina i danas ima status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske, a iz Kostela se proširio diljem Hrvatske, a i šire.

Branje grojzdja

0

Trg Gospe Kunagorske, Pregrada

Manifestacija „Branje grojzdja“ u Pregradi nastala je iz jednostavne činjenice: jedan sezonski posao, mnogima posebno zanimljiv - branje ili trganje grožđa - uzdignut je na razinu svečanosti kojom se slavi obilje i s njim povezana radost življenja u ovom krajičku naše domovine. Ono čime je obilježen pregradski kraj, to su vinogradi raspoređeni po okolnim brežuljcima i bregovima. Uz vinograd i njegov uzgoj, berbu i prešanje te čuvanje vina vinogradar je vezan čitavu godinu. "Branje grojzdja" višednevna je manifestacija koja se održava krajem rujna, a osnovna joj je namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati i promovirati tradicijsku kulturu našeg kraja. Manifestacija ima 50-godišnju tradiciju, a u sklopu nje održavaju se iznimno posjećena kulturna, sportska, eno–gastro, dječja i zabavna događanja.

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina predstavlja povijest grada Pregrade kroz tri tematske stalne izložbe: Numizmatičku zbirku, Zbirku rudarstva i geologije i Ljekarničku zbirku Thierry. Muzej se nalazi u zgradi “Stare škole”, izgrađenoj 1908. godine i dijeli zgradu sa Gradskom knjižnicom i Gradskom galerijom. Vodstva po stalnom postavu Muzeja provode se na hrvatskom, engleskom i slovenskom jeziku.

Vina Zdolc

0

+385 98 250 012

Vojsak 1/5, Pregrada

Dvorac Bežanec u harmoniji doživljaja i pozitivnih energija očarat će Vas romantičnom atmosferom i ugodnim ambijentom. Organizacija kongresa, seminara, promocija, team building & work-shop programa i drugih sadržajnih proslava, ostavlja trajno pozitivno sjećanje. Galerija dvorca Bežanec u svojoj prebogatoj galerijskoj ponudi sadrži umjetnička djela najeminentnijih hrvatski slikara i starih majstora.

Quad Venture team organizira vožnje quadovima, a na raspolaganju su rute: adrenalin, classic, extreme, family, special i teambuliding. Sve ture odvijaju se uz pratnju vodiča uz opcije samostalne vožnje (jedna osoba na vozilu) te kombinirane vožnje (dvije osobe na vozilu). Svim sudionicima na raspolaganju je oprema koja je neophodna za što veću sigurnost i komfor u svim vremenskim uvjetima. Pitoreskno okruženje, predivan pogled na zelene zagorske brege i nesmetana atmosfera nude idealnu mogućnost opuštanja i uživanja u prirodi.

Pješačke staze Kunagore

0

Pregrada, Pregrada

Pregrada

Kunagora sa svojim bogatim biljnim i životinjskim svijetom te geološkim blagom česta je destinacija planinara, geologa, gljivara i izletnika. Na Kunagori, na brdu Japica, nalazi se planinarski dom sagrađen na temeljima nekadašnjeg prasvetišta. Danas se na njegovom dvorištu nalazi svetište Majke Božje Kunagorske. Do kapelice se može doći i stazom Križnog puta koja počinje kod „Zagorske katedrale“ – Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Tim putem nekada su hodočastile trudnice ili pak žene koje nisu mogle začeti, kako bi im Majka Božja Kunagorska udijelila blagoslov. Do planinarskog doma može se doći i stazom Lenartove stube koje se sastoji se od 436 drvenih stuba povezanih pješčanim podestima i na kojoj je postavljena ekološka rasvjeta, pa je šetnica pogodna i za noćno pješačenje, te dalje kroz Goru ili za one s manje kondicije - automobilom, prema kapeli Sv. Leonarda do same planinarske kuće. Ispred planinarske kuće nalazi se uzletište za zmajare - paraglajdere. S terase planinarskog doma puca pogled na cijeli grad.

Od planinarske kuće s jedne strane, ili cestom kraj kapele Sv. Leonarda iz smjera grada s druge strane, stiže se do Herbertove staze koja šumskim putem vodi prema Gljivarskoj kućici na „Bukovski vrh“, utočište kunagorskih gljivara i najvišoj točki Kunagore na 522 n/m. 100 m jugozapadno nalazi se livada "Velika Ravna" s koje se pruža lijep vidik od Medvednice, preko Cesargradske gore do gorja u Sloveniji. Točno na tom najvišem djelu Kunagore račva se put na jug prema Vražjoj peći, Vinagori i Velikom Taboru ili pak na sjever prema Kostelgradu. Velika Ravna, kao što joj ime govori, nazvana je po velikoj ravnici koja se neobično i začudno, prostire nedaleko od najviše točke Kunagore.

Utvrda Kostelgrad

0

Kostel, Pregrada

Kostelgrad je srednjevjekovna utvrda smještena sjeverno od Pregrade na strateškom položaju koji je omogućavao kontrolu putova s različitih strana. Utvrda je građena na kamenoj stijeni. Povijest vlastelinstava Kostel može se pratiti od dolaska grofova Celjskih, a najpoznatiji vlasnici bili su obitelj Keglević. U njegovom podnožju  smješten je vrlo vrijedan arhitektonsko-urbanistički kompleks koji se sastoji od crkve Sv. Emerika, kapele Trpećeg Isusa, župnog dvora, gospodarskih zgrada s bunarom i povijesnog groblja. S utvrde Kostelgrad puca neprocjenjiv pogled na dolinu rječice Kosteljine.

Posjednici krapinsko-kostelgradskog vlastelinstva od 16.st. plemićka obitelj Keglević imala je vlastite naoružane postrojbe. Svoj banderij Keglevići su, uz borbu protiv Turaka, koristili i pri sudjelovanju u proslavama crkvenih blagdana i običaja toga kraja. Tako su članovi banderija imali i dužnosti čuvanja Isusovog groba i pucanja iz oružja u slavu Isusovog uskrsnuća. Povijesna postojba Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel njeguje običaj pucanja iz kubura ili na izvornom dijalektu streljanja iz pištola, od 1523. godine do današnjih dana.

 

Vinagora

0

Vinagora, Pregrada

„U najzapadnijem dijelu Hrvatskoga zagorja, između Pregrade i Desinića, smjestila se Vinagora. Prekrasna priroda plijeni svojom ljepotom, a pogled koji se pruža s vrha brijega, na kojem stoji dragulj sakralne baštine - župna crkva Marije od Pohoda, očarava i zadivljuje. Prekrasni zagorski bregi se zelene, a šume poput šarenoga saga prekrivaju kraj. Livade su prošarane njivama, voćnjacima i vinogradima obrađivanim vrijednom težačkom rukom vinagorskih seljaka. Cestice povezuju zaseoke u kojima ljudi žive baveći se poljoprivredom. Prošlost Vinagore usko je vezana uz povijest grofova Ratkaya i Velikog Tabora. Sa svojim prirodnim ljepotama i crkvom Majke Božje Vinagorske jedno je od turistički najposjećenijih mjesta ovog kraja.“ – ovako Vinagoru, brijeg na koti 407, opisuju Boris i Gordana Krizmanić u knjizi Vinagora i okolica.

Do mjesta se dolazi asfaltiranom cestom koja vijuga između kuća, vinograda i voćnjaka. S vrha se pruža prekrasan pogled na zagorske brege i doline sve do Strahinjičice, Ivančice, Sljemena, Kunagore, Cesargradske gore te slovenskog gorja u daljini.

Dvorac Bežanec u harmoniji doživljaja i pozitivnih energija očarat će Vas romantičnom atmosferom i ugodnim ambijentom. Organizacija kongresa, seminara, promocija, team building & work-shop programa i drugih sadržajnih proslava, ostavlja trajno pozitivno sjećanje. Galerija dvorca Bežanec u svojoj prebogatoj galerijskoj ponudi sadrži umjetnička djela najeminentnijih hrvatski slikara i starih majstora.